Sisältöön sitemap

Miten löydän parhaan vuokralaisen?



Sijainti ja asunnon ominaisuudet ovat seikkoja, joita joku ihminen arvostaa enemmän kuin toinen. Jotta löydät parhaan vuokralaisen asuntoosi, kannattaa miettiä kenelle vuokrattavana oleva asunto sopii kodiksi erityisen hyvin. Kun onnistut löytämään vuokralaisen, jolle asunto tuo katon ja seinien lisäksi jotain muutakin lisäarvoa, viihtyy vuokralainen asunnossa pitkään.

Meillä on parhaillaa käynnissä lähes 90 asunnon vuokrausprojekti Kuopion Neulamäessä. Määrittelimme As Oy Kuopion Nuppineulan jokaiselle asuntotyypille mallivuokralaiset. Markkinoinnin viestit on helppo muotoilla, kun itsellä on mielikuva minkälaiselle ihmiselle niitä kertoo.

Ensimmäinen askel kohderyhmän rajaamisessa oli määritellä ne ryhmät, joille kyseinen taloyhtiö ei sovi. Kolmikerroksisessa talossa ei ole hissejä eikä asuntokohtaisia saunoja, joten esimerkiksi rollaattorilla liikkuvat tai omaa saunaa kaipaavat rajattiin joukosta pois.

Sijainti on toinen kohderyhmään vaikuttava seikka, johon omistaja ei voi vaikuttaa. Nuppineula sijaitsee Neulamäen kaupunginosassa noin neljän kilometrin päässä Kuopion keskustasta, jossa alueen vuokrataso on 15-20 prosenttia keskustaa edullisempi. Yliopisto, ammattikorkeakoulu sekä keskussairaala sijaitsevat 1,5-2,5 kilometrin päässä yhtiöstä ja ne ovat Nuppineulan ja keskustan välisen bussireitin varrella. Sijainnin pohjalta kohderyhmäksi tarkentui se joukko ihmisiä, jotka arvostavat keskusta-asumista edullisempaa asumista ja sujuvaa kulkuyhteyttä kampusalueelle.


Kuka muuttaisi Nuppineulaan?

Nuppineulassa on 89 asuntoa: 33 yksiötä, 30 kaksiota sekä 27 kolmiota. Yksiön tyyppiasukas on yksin asuva opiskelija, kaksio on nuoren pariskunnan koti ja kolmioon muuttaa joko nuori pieni perhe tai kaverukset kimppakämppään.

Yksin asuva opiskelija

Yksiön tyypillinen asukas muuttaa Kuopioon esimerkiksi töiden tai opintojen takia. Asunto on monelle ensikosketus kaupunkiin, ja yksiössä viihdytään opintojen tai työkomennuksen ajan, ellei perhesuhteissa tapahdu muutosta. Asukas arvostaa nykyaikaista asuntoa, kohtuullista vuokraa, kampusalueen läheisyyttä ja sujuvia liikenneyhteyksiä.


Nuoren pariskunnan koti

Kaksioon tyyppiasukkaita ovat nuori pariskunta, jotka vuokralla opintojen ajan ennen oman asunnon hankintaa. Todennäköisesti ainakin toinen pariskunnasta käy töissä tai opiskelemassa kampusalueella. Kaksiossa voi asua myös yksinhuoltaja yhden lapsen kanssa.

Pariskunta arvostaa hyviä liikenneyhteyksiä kampusalueelle ja/tai keskustaan, tilavaa asuntoa ja kohtuullista vuokratasoa. Tilava 54-neliöinen kaksio antaa asumiseen väljyyttä kompakteista keskustakaksioista poiketen. Asunnon varusteluun kuuluva astianpesukone sujuvoittaa arkea.

Yksinhuoltaja arvostaa välimatkaa päiväkotiin, kouluun ja ruokakauppaan, liikenneyhteyksiä kampusalueelle tai keskustaan ja tilavaa asuntoa. Lapsen voi illalla laittaa nukkumaan makuuhuoneeseen, jolloin vanhempi voi vielä puuhailla keittiössä ja olohuoneessa häiritsemättä lapsen unta.


Perheasunto tai kimppakämppä

Kolmion tyyppiasukkaat ovat joko nuori pieni perhe, yksinhuoltaja yhden tai useamman lapsen kanssa tai kimppakämpän hankkineet kaverukset.

Perhe arvostaa puistomaista asuinaluetta, lyhyttä välimatkaa neuvolaan, päiväkotiin, kouluun ja kirjastoon sekä edullista vuokratasoa. Vanhemmille ja lapsille on omat makuuhuoneensa ja yhteiset tavarat saa säilöön erilliseen vaatehuoneeseen.

Kimppakämppäläiset arvostavat tilavia omia huoneita, yhteistä olohuonetta, lyhyttä etäisyyttä opiskelupaikalle, sujuvia kulkuyhteyksiä kampukselle ja keskustaan sekä kohtuullista vuokratasoa. Makuuhuoneet ovat asukkaiden omaa rauhallista tilaa ja keittiö ja olohuone toimivat yhteisinä tiloina.


Vuokrailmoituksen laatiminen

Kun vuokrailmoitus on hyvin muotoiltu, saa asunnon vuokrattua tehokkaasti halutunlaiselle asukkaalle. Taloyhtiön ulkoinen maine rakentuu paljon asukkaiden kertomien kokemusten varaan. Vuokranantajan kannattaa omalta osaltaan panostaa hyvähenkisen naapuruston muodostamiseen, sillä hyvämaineisesta taloyhtiöstä asuntoja saa vuokrattua nopeammin ja parempaan hintaan.

Nuppineulassa on ollut mukava huomata, kuinka hyvin asuntojen markkinointi on resonoinut juuri määritellyissä ihmisryhmissä. Toki asuntohakemuksia on tullut ihmisiltä, jotka eivät selvästikään kuulu määriteltyihin tyyppiasukkaisiin. Heistä monet ovat itse kuitenkin todenneet, ettei asunto olekaan heille sopiva. Vuokralaisen kartoitushaastattelussa selviää nopeasti, kuuluuko kandidaatti ihanneasukkaiden ryhmään vai ei. Jos hakija kertoo haluavansa asuntoa esimerkiksi yliopiston läheisyyden takia, on positiivinen vuokrauspäätös helppo tehdä.

Taloyhtiön palveluiden kehittäminen on mukavaa, kun asukkaat kokevat saavansa arvoa tietyistä samoista asioista. Myös asukkaiden palveleminen on helpompaa, kun meillä itsellämme on kirkas kuva siitä mitä asioita arvostavat. On ilo allekirjoittaa vuokrasopimus sellaisen ihmisen kanssa, jonka tietää viihtyvän asunnossa pitkään.

Vuokrausterveisin,

Hannu Airila
050-321 9714
Ruuhi Invest Oy